Meet your fellow insiders!
Welkom op Inside! Dé online plek om samen te werken met de makers en het onderwijs in het Rotterdam Makers District. Ben je gevestigd in M4H of op RDM? Meld je dan vandaag nog aan!
Over het community platform
Inside Rotterdam Makers District
Inside is dé zoekmachine van het Makers District. Met Inside heb je een heel innovatienetwerk tot je beschikking. Hier komt vraag & aanbod bij elkaar, een netwerktool à la Linkedin, evenementenoverzicht en nieuws. Vanaf nu hoef je niet meer op zoek. Op Inside vind je alles en kom je snel in contact met de juiste persoon.
Samenwerken
Inside verbindt je met studenten, onderwijs, ondernemers, investeerders én andere organisaties uit het Rotterdam innovatie-ecosysteem.
Talent
Inside is dé plek waar talent en kansen samenkomen. Deel wie of wat je zoekt en verken samen de mogelijkheden.
Netwerk
Vergroot je netwerk op Inside. Er zit zoveel kennis in het Makers District, maak er gebruik van én doe er je voordeel mee.
The Insiders
Meet your fellow insiders!
Willem de Kok, CDS Electronics: “Je belangrijkste contacten zitten om de hoek.“
Bekijk hier met welke getalenteerde mensen en bedrijven je in het Rotterdam Makers District kunt samenwerken. Become an Insider!
Evenementen
De nieuwste evenementen
Nieuws
Dit speelt er in het gebied
13-01-2025
Heijplaat
Op een schiereiland midden tussen de havens ligt Tuindorp Heijplaat. De gezellige bakstenen arbeidershuizen met tuintjes geven een echt dorpsgevoel. Het verschil in schaal met de enorme, imposante scheepsbouwhallen van de voormalige scheepswerf Rotterdamse Droogdok Maatschappij is groot. Toch zijn de werf en het dorp onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog: zonder werf geen dorp. Heijplaat is in 1914 in opdracht van de RDM gebouwd, speciaal voor de eigen werknemers en hun gezinnen.
Wonen op Heijplaat betekent een bestaan in het teken van de werf. De inwoners zijn trots op hun werk en op de vele bijzondere schepen die hier te water worden gelaten. Van iconische passagiersschepen tot onderzeeboten. In de video zie je de tewaterlating van een van die onderzeeboten. De RDM bouwt in haar bestaan van bijna een eeuw in totaal 355 schepen.
Beeld: Collectie Maritiem Museum
07-01-2025
NLR en Zepp.solutions slaan handen ineen om op vloeibare waterstof te vliegen
NLR zet een belangrijke stap om te vliegen op vloeibaar waterstof, een kansrijke ontwikkeling om de luchtvaart te verduurzamen. Om dit mogelijk te maken heeft de onderzoeksinstelling met zepp.solutions een overeenkomst afgesloten voor de ontwikkeling van een brandstofcelsysteem. Deze samenwerking is een belangrijke pijler in de ambitie van NLR om in 2026 een demovlucht uit te voeren.
Om deze bemande vlucht op vloeibare waterstof in 2026 mogelijk te maken zal NLR zijn elektrisch aangedreven onderzoeksvliegtuig, de Pipistrel Velis Electro, voorzien van een waterstof-aandrijflijn. Een cruciaal element is het brandstofcelsysteem, dat Zepp.solutions zal gaan ontwikkelen in nauwe samenwerking met de onderzoeksinstelling.
Gezamenlijke focus
Met deze overeenkomst wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de showcase van het NLR-programma ‘Klimaatneutrale luchtvaart’, dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve en duurzame technologieën met het doel om de luchtvaart uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te laten zijn.
De nieuwe samenwerking tussen NLR en Zepp geeft invulling aan een gezamenlijke focus om binnen het Nederlandse ecosysteem concrete stappen te zetten in de richting van duurzame luchtvaart. Zepp heeft daarbij de ambitie om brandstofcelsystemen voor de luchtvaart te ontwikkelen en kan met deze samenwerking een duidelijke bijdrage leveren. Als launching customer in deze sector biedt NLR Zepp de mogelijkheid om zijn technologie te demonstreren en verder te ontwikkelen. Het systeem dat Zepp zal ontwikkelen, zal worden geïntegreerd in de Pipistrel. Dit kleine elektrisch aangedreven vliegtuig biedt NLR de mogelijkheid om innovatieve technologieën te demonstreren.
Demovlucht
Zepp zal niet alleen het brandstofcelsysteem ontwikkelen, maar zal ook betrokken zijn bij de integratie in de Pipistrel en alle testactiviteiten tot aan de demovlucht. Deze aanpak zorgt ervoor dat we optimaal gebruiken maken van elkaars kennis en kunde, waardoor de kans van slagen van de demovlucht wordt vergroot.
Arjen Kloosterman, NLR-projectleider van de showcase: “NLR heeft als doel om met dit project kennis en ervaring op te doen met de ontwikkeling en integratie van waterstof-componenten en aandrijflijnen ten behoeve van bemande luchtvaart. De grootste uitdagingen, naast de fysieke integratie, zijn de luchtwaardigheid en veiligheidsaspecten die samenhangen met de introductie van waterstof aan boord van een vliegtuig. Het gehele traject tot aan de demovlucht in 2026 levert ons waardevolle kennis en inzichten op voor integratie van waterstof-technologie en vormt daarmee een opmaat voor verdere ontwikkelingen en de implementatie van deze technologie in de luchtvaartsector. De samenwerking met Zepp is voor ons een essentiële stap en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de KLV-showcase van NLR”.
Jan Bot, medeoprichter van zepp.solutions, sluit zich daarbij aan. “Onze brandstofceltechnologie heeft zich al bewezen in diverse sectoren. We brengen veel kennis en ervaring mee als het gaat om de ontwikkeling van efficiënte en compacte brandstofcelsystemen. Wel biedt de luchtvaart weer geheel andere uitdagingen. Deze samenwerking, en om op deze manier van elkaar te kunnen leren, is dan ook ontzettend waardevol. Bij de ontwikkeling van het waterstofsysteem voor de Pipistrel gaan we samen met NLR niet alleen laten zien wat de mogelijkheden zijn van waterstof in de luchtvaart, maar leren we ook lessen die voor deze sector van grote waarde kunnen zijn.”
Over zepp.solutions
Zepp.solutions is een Delftse ontwikkelaar en leverancier van waterstofbrandstofcelsystemen aan de Europese markt. Het bedrijf ontwerpt en produceert ‘drop-in’ brandstofcelsystemen voor verschillende zware toepassingen. Zepp.solutions maakt de overgang naar emissievrije activiteiten mogelijk voor klanten door volledig geïntegreerde waterstof-brandstofcelsystemen aan te bieden met een minimale integratiecomplexiteit. De systemen van Zepp worden toegepast in diverse sectoren.
Zepp.solutions is in 2017 opgericht als spin-off van het waterstofraceteam ‘Forze’ van de TU Delft. Zepp combineert unieke vaardigheden met ervaring, variërend van baanbrekende brandstofcelsystemen voor raceauto’s tot omgang met de hoge technische en commerciële eisen van heavy duty toepassingen.
JOIN THE COMMUNITY!
Werk makkelijk samen en profiteer van de perks
Bij een goede buur valt nog wel eens een mooie deal te regelen. Zeker als je een Insider bent. Waarom zou je verder zoeken? Ga lokaal aan de slag, deel kennis, persoonlijke voordelen en kortingen met elkaar. Welke perks heb jij te bieden?