

Meet your fellow insiders!
Welkom op Inside! Dé online plek om samen te werken met de makers en het onderwijs in het Rotterdam Makers District. Ben je gevestigd in M4H of op RDM? Meld je dan vandaag nog aan!
Over het community platform
Inside Rotterdam Makers District
Inside is dé zoekmachine van het Makers District. Met Inside heb je een heel innovatienetwerk tot je beschikking. Hier komt vraag & aanbod bij elkaar, een netwerktool à la Linkedin, evenementenoverzicht en nieuws. Vanaf nu hoef je niet meer op zoek. Op Inside vind je alles en kom je snel in contact met de juiste persoon.


Samenwerken
Inside verbindt je met studenten, onderwijs, ondernemers, investeerders én andere organisaties uit het Rotterdam innovatie-ecosysteem.
Talent
Inside is dé plek waar talent en kansen samenkomen. Deel wie of wat je zoekt en verken samen de mogelijkheden.
Netwerk
Vergroot je netwerk op Inside. Er zit zoveel kennis in het Makers District, maak er gebruik van én doe er je voordeel mee.
Perks
Stel je voor als we alles met elkaar gaan delen en je persoonlijke voordelen en kortingen krijgt als Insider. Dan kijk je toch eerst op Inside, voordat je verder gaat zoeken? Welk voordeel kun jij de Insiders aanbieden?
The Insiders
Meet your fellow insiders!
Willem de Kok, CDS Electronics: “Je belangrijkste contacten zitten om de hoek.“
Bekijk hier met welke getalenteerde mensen en bedrijven je in het Rotterdam Makers District kunt samenwerken. Become an Insider!
Evenementen
De nieuwste evenementen
Perks
De nieuwste Perks op Inside
Nieuws
Dit speelt er in het gebied

16-02-2021
Online tentoonstelling van het Hogeschool Atelier M4H
Het Hogeschoolatelier M4H is een samenwerking van zes verschillende (ruimtelijk-fysieke) minoren van Hogeschool Rotterdam. Eind januari werd het atelier afgesloten met een online bijeenkomst met ruim 90 deelnemers, vol presentaties van verfrissende ideeën voor een gebied in ontwikkeling. Projectleider Karel Groenendijk loodste alle aanwezigen, waaronder opdrachtgever Walter de Vries van gemeente Rotterdam en ondernemers uit het gebied, door het programma. Allereerst heette directeur Robert van Ingen iedereen welkom namens Hogeschool Rotterdam. Van Ingen gaf de ambitie aan om als hogeschool een kennispartner in het gebied te blijven en gaf prijs op zoek te zijn naar een HR-satellietlocatie om van grotere waarde te kunnen zijn in het werken aan de opgaven die spelen in de stad.
Samen maken we de toekomst waar(de)
In de eerste lezing, van lector Gert-Joost Peek en onderzoeker Kees Stam, werd in gegaan op de stap naar meer integrale samenwerking om, met onderzoek en onderwijs, de praktijk te verbeteren. Peek ging in op de overgang van Veranderstad naar Veranderwijs, van een stad die verandert naar een hogeschool die ook mee verandert en zichzelf blijft herontdekken (zie: http://hr.nl/hbo2030). Deze minorsamenwerking is volgens Peek een goed voorbeeld van een integrale kijken, een gezamenlijke leercontext en het samen discipline-overstijgend werken aan opgaven. Kees Stam ging in zijn verhaal in op de nieuwe synergie die ontstaan wanneer haven en stad elkaar in het M4H-gebied ontmoeten en de innovatiekracht die dit kan oproepen. En wanneer een gebied zich organisch ontwikkelt zonder masterplan of eindpunt, is het essentieel om te monitoren en bij te houden wat er gebeurt, zoals in met Monitor M4H.
Nieuwe hubs, groenblauwe structuren en functies voor een toekomstbestendig M4H
Hierna volgden verschillende pitches van de minorstudenten. De groep van de minor Ontwerpen Stedenbouw die aan de Havenallee hebben gewerkt pitchen hun plannen met een mooie filmpje (zie: https://www.youtube.com/watch?v=CfuRMdWQby4&feature=youtu.be&ab_channel=LennartDroppert). Ze stelden voor om de Havenallee in te zetten voor waterberging en een recreatieve functie. Vanuit de minor Constructief ontwerpen voegden studenten een woonfunctie aan de Europoint-garage en een onderwijsgebouw naast de Citrusveiling. De minor Infrastructuur en mobiliteit onderzocht een autovrij M4H in 2035 en tekenden nieuwe hubs aan de randen van het gebied voor zowel auto’s als vrachtwagens. Een volgende groep studenten, van de minor Distributie in en rondom Rotterdam, onderzocht op welke wijze de goederenstroom van en naar het sappencluster verbeterd worden, onder andere door bewaakte truckparking en het bundelen van goederen en infrastructurele aanpassingen. In Profiel staat hier een mooi artikel over (zie: https://profielen.hr.nl/2021/studenten-werken-aan-groenere-en-efficientere-distributie-in-de-stad/) . Vanuit de minor Renovatie en Transformatie werden nieuwe, publieke functies toegevoegd aan Kunst & Complex. Ten slotte pitchen de studenten die in het City Logistics Lab (zie: www.cilolab.nl) actief zijn geweest hun ideeën over data om afvalstromen te visualiseren en verkende een andere groep een effectieve inrichting van inkoopstromen van verschillende bedrijven in de Marconitorens. De pitches werden afgewisseld met een lezing van lector Kees Machielse, waarin Machielse in ging op circulariteit en de kansen voor nieuwe systeeminnovaties.
Op naar een vaste plek voor de hogeschool in M4H!
Na de pitches van de studenten volgde een uitgebreide reflectie vanuit de gemeente Rotterdam door opdrachtgever en planoloog Walter de Vries. De Vries gaf aan vooral het conceptuele denken te waarderen, zoals in de pitch vanuit Ontwerpen Stedenbouw. Walter de Vries gaf ook waardevolle feedback aan studenten. Bijvoorbeeld om meer te redeneren vanuit bekende vastgestelde kaders en om uit te zoomen waardoor de ruimtelijke context meegenomen wordt. Ten slotte reageerden enkele ondernemers uit het gebied zelf op de gepitchte ideeën van de studenten. Het Hogeschool Atelier M4H is ook dit jaar een vruchtbare samenwerking gebleken en stap richting een meer integraal en opleiding overstijgend contextrijk onderwijs. Dit jaar grotendeels online, maar volgend jaar hopelijk weer terug in het gebied én mogelijk vanuit een nieuwe satellietlocatie.

16-02-2021
Nieuwe Stadshaven Brouwerij in Merwehaven Rotterdam start met brouwen.
Vandaag is de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam officieel gestart met brouwen. Met het brouwen van maar liefst 2 miljoen liter bier per jaar nestelt de Stadshaven Brouwerij zich direct in de top 3 van grootste onafhankelijke craftbierbrouwerijen van Nederland. De publieke opening van deze nieuwe omvangrijke craftbierbrouwerij en horeca locatie is naar verwachting in het voorjaar. Nu al begint de Stadshaven Brouwerij achter de schermen met het brouwen van de eerste bieren. Naast de gebruikelijke ingrediënten voor bier (mout, hop en gist) maakt de Stadshaven Brouwerij gebruik van fruit. Gisterenochtend werd dan ook de eerste lading fruit met een heftruck geleverd, waarna meesterbrouwer Wesley Aarse en directeur Harm van Deuren het naar de brouwketels brachten. Dit markeerde de feestelijke start van het brouwen. Het fruit wordt als subtiele verrijking verwerkt in een nieuwe craftbierenlijn die is geïnspireerd op de historie van de Rotterdam Fruit Port, ooit Europa’s grootste fruithaven. De Stadshaven Brouwerij bevindt zich namelijk in een 100 jaar oude fruitloods van ruim 5.000 m2 aan de Rotterdamse Merwehaven, die de afgelopen maanden een complete metamorfose heeft ondergaan. De ambitie is om met de eigentijdse bieren het meest onderscheidende en toonaangevende craftbiermerk van Nederland te worden.
JOIN THE COMMUNITY!
Werk makkelijk samen en profiteer van de perks
Bij een goede buur valt nog wel eens een mooie deal te regelen. Zeker als je een Insider bent. Waarom zou je verder zoeken? Ga lokaal aan de slag, deel kennis, persoonlijke voordelen en kortingen met elkaar. Welke perks heb jij te bieden?
